n. 1928

TITUS LEONIDA

21

arestat la

de ani

Titus Leonida

arestat la 21 de ani - 7 ani de închisoare

 

 

● ● ●

Rămas în amintirea multor foști deținuți politici drept unul dintre cei mai sadici agresori, Titus Leonida a fost și unul dintre tinerii supuși la cele mai grave torturi. S-a născut la 26 septembrie 1928 în Dofteana, Bacău, fiind fiul unui impiegat CFR cu simpatii comuniste. În ciuda influenței tatălui său, cu care adesea a intrat în conflic, Leonida s-a înscris în 1944 în PNȚ și a încercat în 1947 să pună bazele unei organizații anticomuniste. După ce s-a înscris la Facultatea de Construcții din Iași, l-a întâlnit pe verișorul său Romulus Marta (care avea simpatii legionare), și au înființat o altă organizație anticomunistă, cu un program foarte ambițios. Planurile lor prevedeau minarea de poduri și tunele, procurarea de armament, realizarea de hărți cu sediile Securității și contactarea legionarilor din exil.

 

Totul a fost oprit de arestarea din 17 aprilie 1949. În timpul anchetei, Titus Leonida a fost bătut, tras de păr, curentat, iar torturile continuă cu toate că Leonida avea convulsii și nu își mai putea controla reflexele și se scăpa pe el. Conform mărturiilor colegilor de detenție, dar și a unui certificat eliberat de spitalul Socola, Titus Leonida a înnebunit, suferind probabil de schizofrenie.

 

A fost condamnat la 8 ani de închisoare corecțională și după scurte treceri prin Văcărești și Jilava, a ajuns la penitenciarul Pitești pe 26 februarie 1950.

În urma torturilor cauzate de Eugen Țurcanu în camera 4-spital a trecut de partea agresorilor, devenind unul dintre cei mai de temut „reeducați”. A torturat, a bătut, și a imaginat scene blasfemiatoare, reproducând în mod batjocoritor intrarea lui Hristos în Ierusalim, folosindu-se de victime care trebuiau să joace rolul măgarului sau al Mântuitorului. După oprirea bătăilor, a rămas în anturajul lui Țurcanu, lucrând la sintetizarea informațiilor obținute din demascări. Transferul la închisoarea Gherla, nu a mai fost implicat în acțiunea de „reeducare” și a început să dea semne că își revine, cerându-și iertare pentru faptele comise la Pitești. „Era un tânăr cu un vădit dezechilibru mintal și psihic, care, după ce ucise un număr mare de oameni și tortură îngrozitor sute de deținuți, (...) înnebuni”, rememora Dan Lucinescu.

 

Nu a fost implicat în procesele deținuților și, după un periplu prin Jilava, Iași și Dej, a fost eliberat la 29 mai 1956. Și-a refăcut cu greu viața, găsindu-și cu dificultate un loc de muncă și fiind urmărit de Securitate, care menționa că atitudinea sa față de regimul comunist este una „vădit dușmănoasă”. A reușit să își obțină reabilitarea în instanță în 1975, însă după 1989 a fost considerat persoana non grata de către foștii deținuți politici și acuzat pentru faptele sale din penitenciarul Pitești, de multe ori fără a se lua în considerare torturile grave la care a fost supus la rândul său.

 

Alin Mureşan

GALERIE FOTO

21

TITUS LEONIDA

n. 1928

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate