Pafnutie „Nutti” Pătrăşcanu

arestat la 19 ani - 13 ani închisoare

 

 

Nutti Pătrăşcanu a fost, asemenea lui Cornel Pop, activ în organizaţiile Mişcării Legionare încă din liceu, când s-a înscris în Frăţiile de Cruce; nici după ce a intrat la Facultatea de Medicină din Bucureşti nu a renunţat la afilierea la ML, în 1942 urmând prima arestare. Ieşit din lagăr, a fugit pe muntele Ciucaş pentru a evita o a doua arestare, însă la începutul anului 1945 a fost condamnat la 7 ani de temniţă grea. După doi ani de închisoare Nutti Pătrășcanu a fost eliberat ,dar, cu încăpăţânare, el s-a supus riscului unor noi represalii din partea regimului, preluând rolul de ajutor al şefului Centrului Studenţesc Legionar.

 

În 1949, inevitabilul s-a produs, iar Pătrăşcanu a fost arestat şi condamnat la 6 ani de închisoare corecţională şi trimis la Piteşti. În decembrie 1949 este una dintre multele victime ale bătăilor din ziua de Sfântul Nicolae. Provocând şocul colegilor săi de facultate, Nutti Pătrăşcanu cedează la scurt timp şi trece de partea agresorilor.

 

Seara de 7 decembrie l-a găsit în compania lui Ţurcanu, împreună cu care l-a bătut pe Aurel Tacu. Nutti nu a scăpat însă de torturi pentru mult timp, după ce în februarie 1950 Ţurcanu descoperă că el a ascuns apartenenţa la Mişcarea Legionară a logodnicei sale.

 

 

● ● ●

 „În seara asta voi face o demascare neobişnuită. [...] Se opreşte în faţa lui Pătrăşcanu, unul dintre bătăuşii cei mai nemiloşi. Îl priveşte fix. Acesta păleşte; în câteva secunde e galben ca ceara. [...] Îl demasc pe Nutti Patrăşcanu. Brusc, ca la comandă, cel demascat tremură din tot corpul. [...] Pătrăşcanu a ţinut ascuns aici că logodnica lui a făcut  şi ea parte din Mişcarea Legionară. [...] Pătrăşcanu tremură înspăimântător. [...] Desbrăcaţi-l, spune rar şi calm Ţurcanu. [...] Apoi, ca la comandă, bătăuşii îşi ridică mâinile înarmate cu bâte şi curele. O fac fără ordin [...]. Încep să lovească la întâmplare, dar cu o înverşunare care face să-mi oprească respiraţia. Ţurcanu dă în victimă cu toată puterea. După un timp, Pătrăşcanu e tot numai sânge. Mai îndură ce mai îndură, după care se prăbuşeşte. E călcat în picioare de toţi deodată. Apoi e lungit pe spate; şi ce mi-e dat să văd? Doisprezece inşi se aşează pe el, perfect, ca nişte saci. Am convingerea că omul de pe ciment îşi va da acum sufletul. Îi văd ochii holbati de groază. Cimentul e mânjit de fecalele lăsate pe Pătrăşcanu. [...] Gura îi sângerează; şi-a pierdut câţiva dinţi. Ţurcanu, lângă el, îi ridică capul cu piciorul. Apoi, arată cu mâna spre fecale. Pătrăşcanu se târăşte spre locul murdărit. Îşi apasă faţa în propriile excremente...”

 

Grigore Dumitrescu

Demascarea, Editura Autorului, Munchen, 1978

 

 

Asistă la moartea lui Cornel Niţă şi a lui Alexandru Bogdanovici, ceea ce, se pare, i-a adâncit  disperarea de a rămâne în tabăra agresorilor.

Popa Ţanu spunea despre Nutti Pătrăşcanu că:

 

„se evidenţiase prin felul sălbatec şi bestial în care îşi bătea mai ales prietenii şi foştii şefi.”

Memorialul ororii

Vremea, 2012

 

 

Transferat la Târgu Ocna, Pătrăşcanu va încerca, pe cât posibil să se ţină departe de planurile referitoare la reeducare, mai ales după eşecul primei iniţiative. În vara anului 1951, Nutti Pătrăşcanu îi mărturisea ofiţerului politic că nu-şi va putea ierta toată viaţa ce a făcut la Piteşti.

Anchetat şi el în procesul lotului Eugen Ţurcanu, Nutti a fost condamnat la moarte. Pedeapsa i-a comutată în muncă silnica pe viaţă pentru a putea fi folosit ca martor în procesul lui Tudor Sepeanu.

 

Chinuit, Pătrășcanu şi-a petrecut ultimii ani de viaţă regretându-şi amarnic faptele din timpul „nenorocitului de Piteşti”.

Părintele Gheorghe Calciu, alături de care a fost închis în Casimca Jilavei avea să îşi amintească despre Nutti că, deşi nu avea tăria să reziste interogatoriilor Securităţii, de fiecare dată când se întorcea în celulă plângea, cerându-şi iertare. Nutti Pătrăşcanu a murit în februarie 1960 la Jilava, după o foarte grea suferinţă.

GALERIE FOTO

19

PAFNUTIE PĂTRĂŞCANU

n. 1923 - m. 1960

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate