Mihai Livinschi

arestat la 22 de ani - 6 ani de închisoare

 

 

● ● ●

„În libertate, îți făcea o bună impresie, prin fizionomia lui drăguță. Părea un tânăr cu mult bun-simț, foarte rezervat și manierat. Mă întreb însă cum se explică faptul că acest tânăr a fost cel mai odios ucigaș pe care l-au avut demascările de la Pitești și Gherla”.

 

Dumitru Bordeianu

Mărturisiri din mlaștina disperării, Scara, 2014

 

 

Născut în județul Iași, la Bucium, pe 26 iunie 1926, ca fiu de muncitor, Mihai Livinschi a făcut parte din Frățiile de Cruce, împreună cu cei doi frați ai săi. Pe 21 mai 1948 a fost arestat, fiind, la vremea aceea, student în primul an la Facultatea de Drept, și condamnat la 7 ani de închisoare corecțională.

Încă din timpul încarcerării la Suceava, Livinschi a oscilat între compromis și atitudine de opoziție la încercarea de „reeducare” a lui Bogdanovici. A acceptat propunerea acestuia din urmă, părăsind însă „reeducarea” cu ocazia Paștelui din 1949, dar a revenit ulterior la colaborarea cu Alexandru Bogdanovici. Beneficiind de poziția de frizer, Mihai Livinschi a început să culeagă informații pe care le preda autorităților. În urma tuturor influențelor, opțiunile sale erau neclare, acesta afirmând la un moment dat că vrea să asculte un socialist, un țărănist și pe Țurcanu (pe care îl vedea drept comunist) și îl va urma pe cel care va avea cea mai bună argumentație.

 

 

● ● ●

Transferat la Pitești, Livinschi a intrat cu dificultate în grațiile lui Țurcanu și a participat la prima bătaie de la camera 4-spital, victima sa fiind chiar Alexandru Bogdanovici, pe care ulterior se pare că l-a protejat. Frica de a nu intra la rândul său în demascări l-a transformat pe Livinschi într-unul dintre cei mai zeloși agresori. Trimis la Gherla, Mihai Livinschi a acționat cu și mai multă duritate, printre victimile sale numărându-se Virgil Maxim, Mihai Timaru sau preotul Papken Keropeian. Activitatea sa de informator s-a dezvoltat, el fiind într-o perioadă planton și frizer.

 

Simțind că acțiunea nu mai este pe placul autorităților, a încercat să caute bunăvoința celor pe care îi torturase, elocvente fiind cuvintele pe care i le-a adresat lui Virgil Maxim: „Măi Maxime, tu... tu puteai să fii mort la data aceasta... dar eu...”.

 

Virgil Maxim

Imn pentru crucea purtată, Babel, 2012

 

 

● ● ●

Anchetat la Ploiești timp de mai bine de un an, Mihai Livinschi a afirmat inițial că acțiunea de reeducare a fost realizată sub coordonarea autorităților, dar ulterior a îmbrățișat varianta Securității. Nu a contat. A fost condamnat la moarte și executat pe 17 decembrie 1954 la Jilava.

 

Alin Mureșan

GALERIE FOTO

22

MIHAI LIVINSCHI

n. 1926 - m. 1954

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate