n. 1925 - m. 1954

EUGEN ȚURCANU

23

arestat la

de ani

Eugen Ţurcanu

arestat la 23 de ani - 6 ani de închisoare

 

 

● ● ●

Inteligent și puternic, oportunist și răzbunător, crud și violent, Eugen Țucanu a fost cel care a condus de facto „reeducarea” din închisoarea Pitești. A torturat sute de studenți, coordonând întregul proces de maltratare a deținuților, și a rămas cunoscut drept cea mai neagră figură a întregului proces de „reeducare”.

 

Născut la 8 iulie 1925 în județul Suceava, Țurcanu a urmat cursurile Liceului „Dragoș Vodă” din Câmpulung-Moldovenesc, unde s-a înscris, în decembrie 1940, în Frățiile de Cruce, nu din convingeri legionare, ci mai degrabă din oportunism. După înăbușirea rebeliunii din ianuarie 1941, nu a fost arestat, iar activitatea sa a fost una relativ redusă. Din 1945, îndepărtarea sa de legionarism s-a accentuat prin înscrierea acestuia în Uniunea Tineretului Comunist, iar, doi ani mai târziu, în PCR și într-o școală diplomatică a Comitetului Central. Între timp, fusese admis la Facultatea de Drept din Iași și s-a căsătorit cu fiica unui comandant legionar; împreună vor avea o fată.

 

Având perspectivele unei cariere diplomatice, Eugen Țurcanu a resimțit foarte acut arestarea din 25 iunie 1948 și condamnarea la 7 ani de închisoare corecțională pentru trecutul său legionar. Închis la închisoarea din Suceava, Țurcanu agreează ideea unei reeducări și înființează Organizația Deținuților cu Convingeri Comuniste - ODCC. Intră în conflict cu Alexandru Bogdanovici, atât pentru poziția în relația cu autoritățile,  cât și din cauza faptului că Țurcanu îl considera nesincer pe acesta în ce privea acțiunea reeducării.

 

Transferat la penitenciarul Pitești în aprilie 1949, Eugen Țurcanu a fost coordonat de Iosif Nemeș și Ion Marina (reprezentanții Securității), iar acțiunile sale au fost susținute de administrația penitenciarului, condus la acea vreme de Alexandru Dumitrescu. Nu este clar cine a avut ideea de a introduce violența în procesul de demascare și reeducare al deținuților, însă Țurcanu a adoptat-o și a dezvoltat-o.

 

Eugen Țurcanu a condus din interior torturarea deținuților, el fiind cel care decidea trimiterea agresorilor în diferite celule. A bătut sute de deținuți, i-a obligat să își batjocorească familiile, credința și opțiunile pe care fusese închiși și să declare tot ceea ce nu declaseră în anchetă. Multe dintre victime, nu mai aveau nimic de mărturisit, însă din cauza torturilor, inventau nume și întâmplări. Este responsabil direct de moartea premeditată a lui Alexandru Bogdanovici și, cel puțin, autor moral al celorlalte decese din închisoare, între 1949 – 1951.

 

Transferat la penitenciarul din Gherla în 1951, a observat că își pierduse rolul în favoarea lui Popa Țanu, însă stoparea violențelor i-a afectat încrederea în planurile autorităților. Transferat la finalul anului la Jilava, Țurcanu pare să fi înțeles situația delicată în care se afla. Între 1952 – 1954 a trecut prin trei lungi anchete, în care a afirmat că nu a făcut altceva decât să urmeze indicațiile primite din partea reprezentanților Securității și că a acționat în folosul regimului comunist.

 

Alin Mureșan

 

 

 

● ● ●

A fost condamnat la moarte și executat pe 17 decembrie 1954 la Jilava.

Nu există informații certe legate de ultimile sale luni de viață, însă câteva mărturi avansează ideea că Țurcanu ar fi căutat iertare pentru acțiunile sale, întrebând un preot dacă Dumnezeu poate ierta „păcate multe și grele”. Amintirea lui Eugen Țurcanu avea însă să persiste în temnițele unde erau închise unele dintre fostele sale victime. Pentru mult timp, unii dintre cei torturați de el nu acceptau ideea că acesta ar fi putut muri și încă se așteptau ca Țurcanu să apară în celule și să pornească din nou maltratările.

 

Marcel Petrișor

Secretul fortului 13, Timpul, 1994

GALERIE FOTO

23

EUGEN ȚURCANU

n. 1925 - m. 1954

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate