n. 1926 - m. 2011

EMIL SEBEŞAN

19

arestat la

de ani

Emil Sebeşan

arestat la 19 de ani, rearestat la 22 de ani - 5 ani de închisoare

 

 

● ● ●

Emil Sebeşan s-a născut pe 15 martie 1926 în Simeria şi s-a înscris în Partidul Naţional Ţărănesc în 1945, devenind în scurt timp unul dintre liderii mişcării de tineret din Timişoara. A fost arestat de nu mai puţin de 37 de ori, ultima dată pe 18 martie 1949, pentru apartenenţa la Organizaţia Naţional-Creştină, una dintre cele mai mari grupări anticomuniste din ţară. La momentul arestării era student în anul III la Agrotehnică.

 

Emil Sebeşan a fost condamnat la cinci ani de închisoare corecţională şi trimis la închisoarea Piteşti la sfârşitul anului 1949. Ajuns aici, începe să cânte colinde şi intră în conflict cu administraţia încă din primele zile. Este trimis la camera 4-spital, fiind printre primii torturaţi pe 30 decembrie 1949. „Primul pas în experimentul de dezumanizare era demascarea. Trebuia să spui că mama ta e curvă, tatăl beţiv. Apoi a urmat restul. Am mâncat fecalele mele şi ale altora. Nu aveam voie să mergem la wc. Trebuia să facem în gamela din care mâncam. Ca să primim mâncare trebuia să golim gamela.”

„Bătăile erau cumplite. Dacă dădeai o palmă încet, îţi arătau ei cum se dădea. Şi aşa ne băteam ca chiorii. M-am obişnuit cu bătaia. O dată am fost bătut 8 ore încontinuu.”

 

Despre blasfemiile derulate la penitenciarul Pitești în timpul „reeducării”, numite de deținuți „liturghii negre”, Emil Sebeșan spunea:

„Au făcut din săpun în loc de cruce, un penis, şi ne puneau pe toţi pe rând să o sărutăm. Ne-o dat să ne cuminecăm cu urină şi cu fecale. Fiecare luam cu linguriţa. Dacă încercai să-ţi faci cruce, aia era o bătaie de o oră pe puţin.”

 

Transferat la Gherla pe 9 iunie 1950, este bătut de Popa Ţanu şi Mihai Livinschi, care îi fracturează mâna. În urma torturilor, Sebeşan a fost trimis la spitalul din localitate, unde a fost operat. Sebeşan a declarat în 1952 că „a fost schingiuit pentru că le-a spus agresorilor că bătaia nu este cea mai bună metodă de convingere.”

 

Într-un final, în 1951, Emil Sebeşan a cedat şi a făcut parte dintr-unul dintre comitetele de agresori din Gherla, ocupându-se mai ales cu strângerea de informaţii de la ceilalţi deţinuţi.

 

A fost transferat la Peninsula în iunie 1951 iar în martie 1954 a fost eliberat. După ieşirea din închisoare a fost urmărit în permanenţă de Securitate, ceea ce l-a făcut să declare, asemenea multor altor foşti deţinuţi, că „libertatea” sub comunism a fost cu mult mai greu de suportat. Emil Sebeşan a reuşit să îşi termine studiile universitare în 1989 şi a fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Timiş. A murit la începutul anului 2011, în urma suferinței provocate de boală și vârstă.

 

Alin Mureşan

 

Ștefan Both

GALERIE FOTO

19

EMIL SEBEŞAN

n. 1926 - m. 2011

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate