n. 1927

DUMITRU LUCINESCU

21

arestat la

de ani

Dumitru Lucinescu

arestat la 21 de ani - 15 ani de închisoare

 

 

Dan Lucinescu s-a născut în Botoşani, iar în adolescenţă a urmat Şcoala de Zbor de la Sânpetru, Braşov, obţinând toate brevetele de aviaţie încă din adolescenţă. După absolvirea Licelui Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi s-a înscris la şcoala militară de ofiţeri de aviaţie, la care a fost forţat să renunţe în toamna anului 1945. Se înscrie ca student la două facultăţi, la Matematică şi la Fizică-Chimie însă este arestat la 24 aprilie 1948 în urma legăturilor pe care le avea cu o serie de legionari din zona Moldovei, printre care şi Alexandru Bogdanovici.

 

Este condamnat la 15 ani de muncă silnică şi închis, pe parcursul anilor, la Siguranţa Târgu Neamţ, Galata, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla şi Aiud. După ce ajunge la Suceava în mai 1948 încearcă să se sinucidă de teamă că ar putea, sub tortură, să divulge informaţii care să îi compromită şi pe alţi colaboratori care se găseau în libertate. În anchete refuză să semneze declaraţiile compuse de ofiţeri în numele său şi în urma bătăilor i se cangrenează talpa stângă. La proces, Lucinescu a fost considerat şeful unui lot de 47 de persoane.  Este abordat de Bogdanovici în toamna lui 1948 în legătură cu potenţiala sa participare la „reeducare”, însă Lucinescu refuză ideea cu totul. Mai apoi, când Bogdanovici începe să intoneze cântece comuniste, Lucinescu va avea o dispută verbală cu acesta în faţa celorlalţi deţinuţi.

 

Lucinescu a ajuns la Piteşti pe 5 noiembrie 1949 şi a fost izolat alături de Dan Dumitrescu şi Constantin Buţan în camera 37 de la etajul 2, unde cei trei au fost ţinuţi dezbrăcaţi şi cu geamul deschis toată iarna. Mutat în vara anului 1950 la camera 3-subsol, Lucinescu va intra în demascări abia în iarnă. La începerea bătăilor, Lucinescu, lovit la cap, îşi pierde cunoştinţa.

 

 

● ● ●

„Bătaia cu ciomegele, cozile de mătură, bocancii, pumnii era alternată pentru cei ce se prăbuşeau în stare semiconştientă cu aşezarea într-o poziţie fixă. [...] Este posibil ca unii să fi supravieţuit, fără a mai fi oameni întregi din punct de vedere fizic niciodată.”

 

Dan Lucinescu

Jertfa, Siaj, 2008

 

 

● ● ●

Mai apoi, este torturat în continuu, timp de câteva luni, iar în februarie-martie 1951 a fost mutat la camera 2-subsol.

În august 1951 a fost transferat la Gherla, iar în 1955 ajunge la Aiud, de unde se şi eliberează în ianuarie 1963.

Dan Lucinescu face parte dintre deţinuţii politici a căror întreagă familie a fost afectată de represiunea: averea le-a fost confiscată, tatăl a fost trimis în domiciliu obligatoriu, mama şi una dintre surori au fost închise, cealalată soră, studentă la Medicină, a fost nevoită să abandoneze facultatea. După eliberare, Lucinescu a fost urmărit de Securitate timp de peste 20 de ani. A reuşit să îşi termine studiile şi a absolvit cu notă maximă Facultatea de Mecanică din Bucureşti, simţindu-se motivat să lupte împotriva acuzaţiilor regimului la adresa deţinuţilor politici. După eliberare, Dan Lucinescu a ajuns să fie lector la Politehnică şi pe platforma Măgurele şi şeful laboratorului central de izotopi al Grupului de Şantiere Montaj Bucureşti. El a scris peste 300 de lucrări ştiinţifice şi a inventat o tehnologie specială pentru Centrala de la Cernavodă.

 

Alin Mureșan

GALERIE FOTO

21

DUMITRU LUCINESCU

n. 1927

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate