n. 1922 - m. 1959

DAN DUMITRESCU

26

arestat la

de ani

Dan Dumitrescu

arestat la 26 de ani

 

 

● ● ●

„Au mai așteptat un timp și văzând că Dan Dumitrescu nu dă semne de intoxicare, l-au tras jos de pe prici, i-au dat cu forța să bea câteva gamele cu urină și apoi au început tortura... Nu găsesc cuvinte pentru a descrie martiriul la care a fost supus acest om.”

Octavian Voinea

 

 

● ● ●

Descris drept inteligent, energic și curajos, Dan Dumitrescu reprezintă unul dintre destinele tragice aflate sub semnul „reeducării” de la Pitești. Născut la Iași pe 19 octombrie 1922, Dumitrescu a activat în organizațiile de tineret ale Mișcării Legionare încă din 1938, iar după 1945 s-a implicat în acțiuni concrete împotriva regimului (pro)comunist: a ascuns echipamente de emisie radio și a sabotat o adunare publică a Blocului Partidelor Democratice prin aruncarea a două grenade spre tribună. Încarcerat de fiecare dată, a fost eliberat după câteva luni datorită unor proceduri birocratice. De asemenea, strângea armament, încercând organizarea unui grup de rezistență armată în 1945 în Munții Sebeșului.

 

Este arestat în noaptea de 14/15 mai 1948, fiind la acel moment student în anul IV la Facultatea de Medicină. „Un tânăr cu statură atletică, cu figură plăcută, cu ochi mari, luminoși, care priveau țintă pe interlocutor, și cu nelipsita mustață a luptătorilor din codrii de altădată” avea să-l descrie peste ani Dan Lucinescu.  Transferat la Suceava, a fost unul dintre cei mai vocali opozanți ai lui reeducării inițiate de Alexandru Bogdanovici, fiind aproape să-l înfrunte fizic pe acesta.

 

Dan Lucinescu

Jertfa, Siaj, 2008

 

 

● ● ●

Trimis la Pitești în noiembrie 1949, a fost izolat alături de Dan Lucinescu și Constantin Buțan într-o cameră fără încălzire, îmbracați doar în lenjerie, bătut și pus să facă duș cu apă foarte rece, fără a beneficia de săpun și prosop. A fost torturat în camerele 3-biserică și 2-subsol încă din aprilie 1950, încercând să se sinucidă folosind creolină, fără a realiza că de fapt era urină, astfel tentativa eșuând. Supus la torturi extrem de grave, și-a pierdut raționamentul, începând să fabuleze și să inventeze fapte, ajungând să exclame la un moment dat „Ad-o pe mama ca s-o omor că m-a făcut!”.

 

Octavian Voinea

Masacrarea studențimii române în închisorile de la Pitești, Gherla și Aiud, Majadahonda, 1996

 

 

● ● ●

În urma prăbușirii sufletești, a trecut de partea agresorilor, alături de care a rămas și după interzicerea violențelor. Între august 1951 și iulie 1953 a fost încarcerat la Gherla, ulterior fiind implicat în procesele „Țurcan Eugen și alții” și „Negulescu Valeriu și alții”, unde a susținut varianta regimului comunist cu un zel ieșit din comun. Condamnat la moarte, dar pedeapsa i-a fost comutată în 1957. Ulterior a fost transferat la Casimca Jilavei, fiind pus în aceeași celulă cu Aristotel Popescu, Vică Negulescu și Pavel Grimalschi. Rămas în delirul nebuniei, înjura, blestema, profera blasfemii la adresa simbolurilor creștine și îi acuza frecvent pe Negulescu și Grimalschi: „bandiților, iar vă rugați, iar faceți ședință legionară!”.

A murit pe 11 octombrie 1959, la vârsta de 37 de ani.

 

Alin Mureșan

GALERIE FOTO

26

DAN DUMITRESCU

n. 1922 - M. 1959

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate