n. 1924

CONSTANTIN TACHE RODAS

22

arestat la

de ani

Constantin „Tache” Rodas

arestat la 22 de ani - 16 ani de închisoare

 

 

Constantin Rodas s-a născut la 14 noiembrie 1924 și a urmat cursurile Școlii Comerciale „Spiru Haret” din Ploiești. A fost arestat prima oară în 1942 și condamnat la 15 ani muncă silnică pentru apartenență la Frățiile de Cruce. Eliberat în aprilie 1944, după doar patru luni a fost reîncarcerat. În 1945 a reușit să fugă din lagărul de la Slobozia, fiind prins și rearestat pe 17 mai 1948.

 

După o lungă anchetă a Tribunalului Militar din Brașov, a fost condamnat la cinci ani de închisoare corecțională, trecând prin penitenciarele din Ploiești, Târgșor, Poarta Albă, Peninsula, Pitești și Gherla. Fiind elev, este trimis inițial la Târgșor, dar este izolat și transferat pentru puțin timp la Canal. În februarie 1951 ajunge la Pitești, iar torturarea sa a început pe 25 martie, fiind bătut inclusiv în camera 4-spital. A fost strâns de gât, bătut în cap cu curele ude, lovit în toate zonele corpului. A fost forțat să participe în Săptămâna Mare la acțiuni în care simbolurile creștine erau batjocorite, dar și la pedepse colective degradante. A fost una dintre victimele preferate ale lui Țurcanu deoarece refuza să accepte reeducarea. Mai mult de atât, în timpul unei torturi, Mihai Buracu a afirmat că va rezista atâta timp cât va rezista și Rodas. Astfel, Tache Rodas a fost din nou bătut, în poziția lui Buracu l-a întărit moral.

 

Transferat la Gherla în august 1951, a avertizat doi deținuți să se ferească de cei reeducați la Pitești. În urma unei delațiuni, a fost torturat extrem de grav de Eugen Țurcanu și plimbat prin fiecare celulă pentru a-i îngrozi și a-i speria pe ceilalți care ar fi putut să trădeze secretul reeducării. Tache Rodas a fost bătut de mai multe ori pe zi, neavând voie să doarmă, iar astfel nu își mai amintește o parte a torturilor lui Țurcanu. În urma unei bătăi, cu buzele rupte, corpul tumefiat și sângele curgând din aproape fiecare rană, a fost dus la baie, capul i-a fost băgat în vasul de toaletă, iar agresorii au tras apa, considerând că îl spală.

 

 

● ● ●

Pentru că cei cinci de închisoare corețională se încheiaseră, a primit încă 12 luni de internare administrativă. Securitatea a încercat să-l implice în procesul Țurcanu, însă Tache Rodas a refuzat orice colaborare. Eliberat în 1956, a fost rearestat în 1958 și închis la Ploiești, Jilava și la Aiud (unde a refuzat reeducarea, fiind izolat). A ieșit din închisoare la 1 august 1964, stabilindu-se în Ploiești, dar fiind adeseori șicanat de Securitate.

“...era un ghemotoc. Un mușuroi acoperit cu preșuri murdare de sub care se prelingeau câteva șuvițe de sânge. Nu se distingea nici un fel de formă a trupului omenesc [...]. Mă numesc Rodas Tache. Mă găsesc în situația aceasta pentru că am spus bandiților din fabricã să se ferească de cei de la Pitești, pentru că toți sunt turnători… Victima, care de-abia se mai ținea pe picioare, al cărei chip nu se putea vedea din cauza unui sac mare de cânepă pus în cap, îngrozi pe toți cei ce o priveau. [...] Țurcanu îi spuse la un moment dat să-și scoată sacul de pe cap. Ceea ce văzură cei din jurul victimei îi înmărmuriră. Respectivul nu mai putea fi recunoscut, tot capul fiindu-i tumefiat de loviturile primite.”

 

Alin Mureșan

 

 

● ● ●

“A venit Săptămâna Patimilor, Paștele, și au început să batjocorească foarte tare religia. În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, unul îl  juca pe Mântuitor, în genunchi, cum urcă dealul cu crucea. Și erau niște texte de mi-e groază să le povestesc... Și să mănânci rahat, să mănânci rahatul tău. Cică „E bun?”. „E bun!” Ultima dată pe vasul de murdărie a făcut organe genitale din săpun, la care noi trebuia să ne-nchinăm, să ne rugăm: „Roagă-te, mă, la Maica Domnului, mă!”. Nu ziceam nimic. Dom`le, atât mă rugasem permanent, să nu îmi pierd mințile, că n-aș putea să mă mai duc acasă sau în fața bisericii. Cum era să mă mai duc eu la biserică, la preot să mă spovedesc? Ce să-i spun? Că n-am știut?

 

(...)

Credeți-mă că n-a fost seară ca să nu primesc bătaie. Dacă-ntârzia, nu puteam să dorm, c-așteptam să iau bătaie. Dar eu, repet, nu am simțit dureri. Am simțit lovituri, da` nu dureri.”

 

Experiențe carcerale

vol V, Polirom, 2011)

GALERIE FOTO

22

CONSTANTIN TACHE RODAS

n. 1924

ALTE POVEȘTI

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate