TRANZIŢIE

 

„Să le luăm pământurile în așa fel încât să nu însemne o naționalizare, dar să nu le dăm prea mult, să le dăm și lor ceva bani ca să aibă de o țigară. Batozele și tractoarele de la chiaburi trebuie luate la prețul fierului vechi”. (Gheorghe Gheorghiu – Dej)

 

La scurt timp după preluarea puterii în 1945, autoritățile (pro)comuniste au pus în aplicare o reformă agrară care a dus la împroprietărirea a peste 800.000 de țărani. Actul politic, contrar ideologiei comuniste, avea rolul de a le câștiga încrederea țăranilor care se temeau că pământurile le vor fi confiscate. Frica lor avea să se adeverească peste numai câțiva ani, când regimul a început procesul de colectivizare a agriculturii.

Prima perioadă a regimului Ceaușescu au reprezentat mirajul unei relaxării ideologice, marcată de abandonarea canoanelor staliniste și de acceptarea unui grad de libertate în artă și literatură. Economia părea să fie într-o dezvoltare accentuată, datorită investițiilor masive obținute prin credite externe, iar oamenii începeau să se bucure de o bunăstare materială.

 

„Oare ar mai putea cineva să gândească că în România ar fi posibil să se găsească forțe sociale în stare să pună în pericol orânduirea noastră socialistă? Eu cred că nu... [...] Sigur, nebuni se mai pot găsi și se vor găsi întotdeauna. Dar pentru nebuni societatea noastră socialistă dispune de mijloace necesare, inclusiv cămașa de forță. Însă... noi dezvoltăm pe o scară largă medicina. [...] Chiar și pe acești nebuni în putem trata cu mijloace mai moderne, pentru a nu mai recurge la cămașa de forță...” (Nicolae Ceaușescu, 1968)

 

Sistematizarea a reprezentat una dintre acțiunile cele mai controversate ale perioadei Ceaușescu. Procesul urmărea demolarea parțială sau totală a localităților și reconstruirea lor conform principiilor de „dezvoltare multilaterală” și a indicațiilor directe date de către liderul comunist și soția sa.

HARTA

27

TRANZIŢIE

NIVEL 0

GALERIE FOTO

27

TRANZIŢIE

NIVEL 0

MULTIMEDIA

27

TRANZIŢIE

NIVEL 0

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate