URMĂRILE

 

Un caz controversat, dar care a contribuit în mod substanțial la oprirea bătăilor, îl reprezintă deținutul Vintilă Vais. Acesta a ajuns la Gherla în mai 1951, fiind închis sub pretextul că a participat la o trecere ilegală de frontieră, ajutând o rețea de spionaj. Adevăratul motiv îl reprezintă o răfuială internă cu ministrul adjunct Marin Jianu, Vais fiind la data arestări angajat al Ministerului de Interne.

 

Deoarece era evreu și fost angajat al Ministerului, foștii legionari care conduceau bătăile în Gherla nu l-au torturat pe Vais. Dar acesta s-a îngrozit de intensitatea violențelor din camera 99, unde a fost repartizat, și ulterior avea să susțină că el a fost cel torturat de către legionari, pentru a compromite regimul. Depozițiile sale au atras atenția partidului, care a ordonat o anchetă, ceea ce a dus la oprirea violențelor și în Gherla, spre sfârșitul lui 1951 (la Pitești nu se mai bătea din luna mai, închisoarea fiind golită de studenți în august). Mai târziu, comuniștii au preluat teza lui Vintilă Vais în procesele legate de fenomenul Pitești, aruncând întreaga vină pe deținuții legionari.

 

În afară de filiere Vais, alți factori care au condus la oprirea acțiunii i-au reprezentat decesele multiple, cantitatea mare de informații false, precum și deconspirarea acțiunii la Târgu Ocna și la Canal.

HARTA

16

URMĂRILE

NIVEL -1

GALERIE FOTO

16

URMĂRILE

NIVEL -1

MULTIMEDIA

16

URMĂRILE

NIVEL -1

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate