ETAPE

 

Fenomenul Pitești a presupus câteva etape, așa cum au fost identificate de unii deținuți și, mai târziu, de cercetători.

 

După bătăile din anchete și regimul strict la care fuseseră supuși în alte centre de detenție, studenții erau mutați în diferite celule ale închisorii Pitești unde urmau aibă loc demascările. Tinerii erau întâmpinați cu căldură și adeseori se regăseau cu foști prieteni cu care activaseră înainte de a fi arestați.

 

Atitudinea viitorilor agresori le dădea senzația că pot avea încredere în aceștia, iar noii veniți discutau despre viața din libertate, despre activitățile anticomuniste și despre legăturile pe care le avuseseră până să fie reținuți de Securitate. Uneori, în timpul discuțiilor cu vechii prieteni menționau despre aspecte pe care reușiseră să le ascundă în timpul anchetelor, dar care se vor întoarce împotriva lor împotriva în timpul demascărilor.

 

Torturile începeau la semnalul lui Țurcanu: „pe ei!”. Agresorii scoteau cozile de mătură și ciomegele și se năpusteau asupra victimelor. Bătăile puteau dura ore întregi și nu se ținea cont de nimic, victimele fiind lovite cu orice și oriunde. După ce treceau prin torturi fizice, urmate de demascări, victimele mai aveau un singur punct de sprijin: credința. Acesta juca de multe ori un rol deosebit de important în construcția sufletească a studenților, o bună parte dintre aceștia având o profundă sensibilitate creștină. Și ultimul punct de echilibru era puternic zdruncinat de participarea forțată în cadrul liturghiilor negre, în fapt reconstituiri obscene și blasfemiatoare a slujbelor creștinești.

HARTA

12

ETAPE

NIVEL -1

GALERIE FOTO

12

ETAPE

NIVEL -1

MULTIMEDIA

12

ETAPE

NIVEL -1

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate