DURERE

 

Nicolae Purcărea

„Singurătatea care te cuprindea era sfâşietoare. Nu mai aveai pe nimeni si nimic. Din tine nu mai rămânea decât instinctul de conservare şi dramul, sâmburele de sfințenie. Rugăciunea ți-o făceai în gând, iar crucea, cu limba în gură. Intr-o zi am intrat şi eu în „moară” - altă născocire diabolică. Mai întâi, Mărtinuş m-a chemat la el:

- Ce ai de spus, banditule?

Am tăcut.

- Uite, banditul, nu spune nimic. Pe el!

[... urmează torturi]

Nu ştiam ce să declar, pe cine să declar. Am adoptat în cele din urmă tactica: nu spun nimic; ce-mi pun ei în față, recunosc sau nu. Dar această tactică se lăsa întotdeauna cu tortură.

- Cu cine ai mai avut relații, banditule? Ce n-ai spus la Securitate? Pe cine mai tăinuieşti? Unde ai stat ascuns un an de zile? Ce depozit de arme şi cărți ai ascuns? Cine mai ştie cu cine ai avut legături cât ai fost fugar?

[...]

Şi cine te tortura? Colegii tăi, prietenii tăi...”

 

În urma torturilor la care era supusă, victima era obligată să dea o declarație - Demascare - în care trebuia să fie consemnate toate informațiile despre activitatea anticomunistă proprie....

„Demascarea” însemna declarația dată de victimă în urma torturilor, în care trebuiau consemnate toate informațiile despre activitatea anticomunistă proprie, dar și a tuturor cunoscuților, indiferent dacă fuseseră consemnate la Securitate deja sau nu. Într-o primă fază, ele erau date verbal, în fața comitetului de agresori din celulă, iar ulterior erau transcrise. Scopul lor îl reprezenta obținerea de informații pentru efectuarea de noi arestări, dar efectul lor viza și compromiterea din punct de vedere moral a tinerilor deținuți.

HARTA

11

DURERE

NIVEL -1

GALERIE FOTO

11

DURERE

NIVEL -1

MULTIMEDIA

11

DURERE

NIVEL -1

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate