ÎNCHISOAREA

 

Gheorghe Stănică

“Ca structura de rezistentă era o închisoare fundamentată pe stâlpi și cale de beton. În rest, din punct de vedere al geometriei constructive, era un teu, cu celularul pe coada teului, parter-etaj, iar partea superioară a teului erau activități cu caracter administrativ și spitalicesc, inclusiv camera 4-spital [...] În rest închisoarea purta între parter și etaj o plasă de sârmă pentru eventualele încercări de sinucidere, care trebuiau excluse, și care au avut loc din cauza asprei penitențe prin care se trecea. [...] Se auzea cu ușurință ce se întâmpla între celule, pe celular, pentru că aceste transmiteri se făceau prin Morse între deținuți.”

 

Ioan Ianolide

„În afară de bătaie, se pedepsea cu „beciul”. Beciul era izolarea amenajată la subsolul închisorii. Ferestrele fuseseră închise, așa încât era beznă. Pe jos au fost turnate cantități mari de fecale, formându-se o mocirlă greu mirositoare și infectă, care nu lăsa nici un petic de loc uscat. Pereții erau umezi. Frigul pătrundea în oase. [...]

 

Beciul era mare, dar avea și camera mai mici. Se auzeau ca într-o cutie de rezonanță spartă și iritantă scrâșnitul zăvoarelor, trântitul ușilor, târâitul hârdaielor cu mâncare, vocile temnicerilor, loviturile, gemetele, țipetele torturaților. Aici erau aduși tinerii „bandiți”, grupuri-grupuri, de obicei dezbrăcați și desculți. În loc de hrană se dădea un polonic de apă fierbinte, sărată. De cele mai multe ori beciul era precedat de o bătaie cruntă, aplicată la bunul plac al temnicerilor care, fiarele, prinseseră gustul sângelui prin tortură.

 

Cunosc oameni care au făcut, în etape, peste șaizeci de zile de beci în aceste condiții. Trei zile era minimum- minimorum de beci și se mergea până la opt-zece zile, adică până la epuizare, până la prăbușirea în mocirlă. Când cei pedepsiți erau readuși în camera, erau de nerecunoscut și bolnavi.”

HARTA

10

ÎNCHISOAREA

NIVEL -1

GALERIE FOTO

10

ÎNCHISOAREA

NIVEL -1

MULTIMEDIA

10

ÎNCHISOAREA

NIVEL -1

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate