RĂZBOIUL

 

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939 și capitularea Poloniei în doar 3 săptămâni au adus un puternic sentiment de nesiguranță societății românești.

 

„Am încins țara cu un stăvilar de foc și de beton peste care nimeni nu va putea trece” promitea în 1940, la Chișinău, regele Carol al II-lea. Totuși, în doar câteva luni de zile, România a pierdut, fără luptă, Bucovina de Nord, Ținutul Herței, Basarabia (în fața Uniunii Sovietice), Transilvania de Nord (în fața Ungariei), Cadrilaterul (în favoarea Bulgariei). Dezastrul a condus la abdicarea regelui Carol al II-lea și instalarea generalului Ion Antonescu în fruntea statului.

 

Pe 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania nazistă, împotriva URSS- ului, cu scopul de a redobândi teritoriile pierdute cu un an înainte. Proclamat drept „cruciada sfântă împotriva bolșevismului”, războiul a beneficiat inițial de susținere aproape unanimă din partea societății românești. După o lună de lupte, Basarabia și nordul Bucovinei au fost recuperate.

 

După întoarcerea armelor, România a continuat războiul pe frontul de vest, cu scopul de a redobândi teritoriile pierdute în urma Diktatului de la Viena. După eliberarea Transilvaniei la 25 octombrie 1944, diviziile române au luat parte la luptele de pe teritoriul Ungariei și al Cehoslovaciei. În cele 239 de zile de lupte împotriva trupelor germane și maghiare, România a mobilizat peste 530.000 de militari, înregistrând pierderi de 170.000 de oameni.

HARTA

04

RĂZBOIUL

NIVEL 0

GALERIE FOTO

04

RĂZBOIUL

NIVEL 0

MULTIMEDIA

04

RĂZBOIUL

NIVEL 0

Str Negru Vodă 30, Pitești, Argeș, România, 110069

0734 365 102

© Copyright 2017. Toate drepturile rezervate