Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“, aflată în acest an la cea de a VIII-a ediţie se va desfăşura la Piteşti între 15-20 septembrie 2019 şi este organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Memorialul Închisoarea Pitești.

În cele cinci zile de program propriu-zis, Școala de Vară va cuprinde seminarii ale unor importanți cercetători ai trecutului recent al României: istorici, sociologi și scriitori. De asemenea, participanții se vor bucura de ateliere, proiecţii de filme și tururi ghidate la Memorialul Închisoarea Piteşti și la Închisoarea Jilava – Fortul 13. Cursurile Școlii de Vară se vor ține chiar în camerele fostului penitenciar Pitești, în coordonarea istoricului Alin Mureşan, cel mai important cercetător al fenomenului Pitești, autor al unor serii de lucrări pe temă și al monografiei „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate” (apărută deja în trei ediții). Ca în fiecare an, participanții vor beneficia de o experiență unică, în care accentul se va pune pe exercițiile de empatie cu studenții torturați în Pitești. În această ediție, fiecare participant va lua parte la un treasure hunt atipic și personalizat, pentru a identifica personajul istoric din cadrul fenomenului Pitești cu care s-ar fi asemănat cel mai mult.

 

La cursurile Şcolii de Vară vor participa 10 persoane.
Tot ceea ce trebuie să faceți este:

1. Să aveți între 18-28 de ani.

2. Să completați cu multă atenție formularul de înscriere până pe 23 august (inclusiv).

3. Să urmăriți rezultatele pe paginile de Facebook Memorialul Închisoarea Pitești
și Centrul de Studii în Istorie Contemporană pe 25 august.

 

Costurile de participare pentru candidații acceptați vor fi acoperite de organizatori.

 

 

Printre invitaţii noștri s-au numărat, de-a lungul anilor precedenți: Dan C. Mihăilescu, Sorin Lavric, Theodor Paleologu, Radu Preda, Nicolae Mărgineanu, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Adrian Nicolae Petcu, Liviu Pleșa, Constantin Vasilescu, Florin Müller, Silviu B. Moldovan, Germina Nagâţ, Clara Mareş, Cosmin Budeancă, George Ardeleanu, Ruxandra Cesereanu, Stelian Crăciun (Cedry2k), Andrei Fântănă (Robin and the Backstabbers) și foştii deţinuti politici Petru Cojocaru, Demostene Andronescu, Dionisie Stoenescu, Gheorghe Plop, Vasile Jacques Iamandi, Constantin „Tache“ Rodas, Marcel Petrișor, Galina Răduleanu, Ioan Chiriac.

Termenul limită de trimitere a formularelor: 23 august

Evaluarea formularelor: 24 august

Anunţarea rezultatelor: 25 august

Şcoala de Vară: 15-20 septembrie

Completați formularul aici.

Copyright © 2019

Memorialul Închisoarea Pitești & Centrul de Studii în Istorie Contemporană